کاشی کاری سنتی؛ آموزش نصب کاشی با ملات سیمانی

فهرست مطالب

کاشی کار از نوع سنتی تاریخچه و ریشه بسیار قدیمی در سازه های قدیمی ایرانی دارد. به دلیل کم هزینه بودن و روش مصرف سخت، کاشی کاری سنتی در صنعت ساختمان سازی مدرن نقش بسیار کمی داشته و از چسب کاشی جدید استفاده میشود. در ادامه مزایا و معایب نصب کاشی با ملات سیمانی را برای شما بررسی می کنیم و انواع افزودنی ها به ملات سنتی را نام می بریم. مهم است به این نکته توجه داشته باشید که کاشی کاری با ملات سنتی با اینکه از رده خارج شده است اما با کمک افزودنی ها در پرژه های کوچک استفاده می شود.

تاریخچه نصب سرامیک و کاشی با ملات سیمانی :

کاشی کاری در زمان های بسیار قدیم با ملات حاوی ملات گچ، ماسه و آهک انجام می گرفه. این ملات در نصب کاشی به نما و سقف خوب عمل کرده و در برابر رطوبت مقاوم است. اما با گذشت زمان و رسیدن به اوایل قرن بیستم ملات سیمانی جایگزین ملات قدیمی می شود که این نوع ملات امروزه در چسب های کاشی مدرن دیده می شود. به دلیل چسبندگی بسیار قوی تر و دوام بیشتر ملات چسب سیمانی گزینه بسیار بهتری بوده و به همین دلیل مردم در قرن بیستم از ملات گچ، ماسه و آهک استفاده نمی کردند.

کاشی کاری سنتی در ایران باستان :

کاشی کاری سنتی
کاشی کاری سنتی

کاشی کاری در معماری ایران نقش بسیار مهم و تاریخی دارد. کاشی کاری در سازه های مذهبی، سیاسی و یا کاخ ها دیده می شود. کاشی کاری سنتی در زمان هخامنشیان و ساسانیان در بناهای مذهبی و سلطنتی دیده می شود. در دوران صفویه هنر کاشی کاری به بالا ترین سطح توجه برای معماران میرسد و کاشی را هم بر داخل نما و بیرون نما استفاده می کنند.

نصب کاشی با ملات سیمانی :

نصب انواع کاشی، سرامیک و موزائیک با ملات سنتی (سیمانی) شدنی است. سیمان در ملات چسب کاشی باعث بالا تر رفتن قدرت چسبندگی می شود به همین دلیل می توان از انواع کاشی های سنگین در نما استفاده کرد. با کمک افزودنی ها شما می توانید ملات سنتی را با کیفیت تر کنید و ویژگی هایی مانند ضد آب شدن، بالا تر رفتن قدرت مکانیکی و… می شود. در ادامه به آموزش کاشی کاری با کمک ملات سنتی می پردازیم.

آموزش نصب کاشی با ملات سیمانی :

لیست زیر تمامی مراحلی است که می بایست برای نصب کاشی با کمک ملات سنتی بدانین. بسیاری از مراحل نصب کاشی با ملات سنتی مانند نصب کاشی با چسب کاشی مدرن بوده و فقط در بعضی از مراحل باهم متفاوت هستند.

  1. بررسی محیط و آماده سازی ابزار ها
  2. درست کردن دوغاب (ملات چسب کاشی)
  3. ترکیب افزودنی های ملات (در صورت نیاز)
  4. نصب کاشی با کمک ملات
  5. تمیز کردن سطح کار

بررسی محیط برای کاشی کاری سنتی :

برای اینکه بتوان از 100% قدرت چسبندگی ملات سنتی برای چسباندن کاشی بر روی سطح استفاده کرد مهم است ته محیط را کاملا استاندارد کنیم. برای استاندارد کردن سطح زیر کار شما می بایست تمامی آلودگی ها مانند چربی ها، زباله های کوچک و گرد و غبار را از روی سطح پاک کنید. ملات سیمانی بسته به شرایط دما می توانند کارایی خود را از دست بدهند پس بهتر است در صورت بالا بودن دمای سطح آن را خنک کرده و بعد شورع به کاشی کاری کنید.

درست کردن دوغاب (ملات سیمانی) :

برای درست کردن دوغاب ما از نسبت سه به یک اسنفاده می کنیم یعنی 3 پیمانه ماسه، 1 پیمانه سیمان و آب به مقدار لازم. سیمان استفاده شده شما بسیار بر کیفیت ملات سیمانی تاثیر دارد برای مثال در صورت استفاده از سیمان مشکی کیفیت چسب پایین می آید و نمی تواند مدت طولانی کاشی را نگه دارد. بهتر است برای ملات خود از یک پیمانه ماسه سفید استفاده کنید. نکته مهم در مرحله افزودن آب این است که شما می بایست به مقداری آب اضافه کنید تا ملات به غلظت مناسب برسد.

ترکیب افزودنی ها برای کاشی کاری سنتی :

افزودنی های چسب سنتی بسیار مهم هستن و بسیار بر ویژگی ها و کاربرد چسب تاثیر می گذارند. برای مثال ترکیب مواد شیمیایی برای بالا بردن مقاوت ملات سیمانی در برابر آب و رطوبت، بالا بردن قدرت چسبندگی، ایجاد مقاومت مکانیکی و… تمامی این ویژگی ها می تواند بر قیمت تاثیر بگذارد. نکته مهم این است که ماسه و پودر سنگ که هر کدام جداگانه در ملات سنتی استفاده می شوند هم یک نوع افزودنی هستند که در ادامه در باره این دو جزء مهم صحبت می کنیم.

نصب کاشی بر روی سطح زیر کار با ملات سیمانی :

برای نصب ملات آماده شده را با کمک کاردک فلزی برداشته و 60 تا 70 درصد سطح پشت کاشی را پوشش دهید. به دلیل دوغاب بودن ملات قطر دقیقی از مصرف نمی توان گیفت. با کمک همان ملات سیمانی و کاردک سطح زیر کار را یک دست پوشش دهید. در صورت ناهموار بودن سطح و یا وجیود ترک شما می توانید از ملات قدیمی خود سطح برای یک دست کردن محیط استفاده کنید. بهتر است برای همتراز کردن کاشی ها با یک دیگر از کلیپس و گووه همترازی استفاده کنید.

نکته: به دلیل وجود حالت دوغاب چسب سطح کاشی کثیف شده و می بایست با کمک اسفنج سطح کاشی را تمیز نمود.

مواد اولیه ملات سیمانی :

ملات چسب کاشی سیمانی بر پایه سیمان ساخته می شود و در حالت عادی هیچ کونه مواد شیمیایی در آن وجود ندارد. با وجود افزودنی هایی مانند ماسه و پودر سنگ چسب کاشی سنتی ویژگی های بسیار مهمی را دریافت می کند. پودر سنگ و ماسه هردو به صورت ترکیبی در ملات سیمانی استفاده نمی شوند و هر کدام ویژگی خاص خود را دارند. مهم است که بدانید استفاده شدن ماسه و یا پودر سنگ در کاربرد چسب تفاوت ایجاد می کند.

ماسه و پودرسنگ در نصب کاشی با ملات سیمانی :

ماسه و پودر سنگ دو نوع افزودنی کاملا متفاوت هستند که هر کدام در مواد اولیه ملات سنتی کاربد خاص خود را دارند. در صورت اضافه کردن ماسه به ترکیب خود شما یک چسب کاشی مقاوم به فشار با چسبندگی بالا دارید و در صورت اضافه کردن پودر سنگ شما چسب کاشی مقاوم به آب و برجسته تر دارید که بیشتر در نما های تزئینی اسافاده می شود.

دلیل استفاده از چسب کاشی پودری بجای ملات سنتی :

به دلیل پیشرف در تکنولوژی ترکیبات شیمیایی پلیمر ها و پرکننده های صنعتی بسیار باکیفیت تر و کاربردی تر شده اند که بسیار در صنعت چسب کاشی پودری تاثییر داشته است. در ملات سیمانی شما نمی توانید پلیمر های شیمیایی را به ترکیب خود اضافه کنید و همین دلیله کم شدن کیفیت و کارایی ملات سنتی نسبت به چسب کاشی پودری می شود.

آیا چسب کاشی خمیری همان چسب سیمانی است ؟

به دلیل وجود انواع افزودنی ها و همچنین پلیمر های مقاوم در برابر آب، فشار و ضربه در چسب کاشی خمیری می توان گفت فقط حالت ظاهری این دو چسب یکی است اما کیفیت و ویژگی های کاربردی چسب خمیری بسیار بیشتر از چسب کاشی با ملات سیمانی بوده. همچنین وجود تفاوت در عملکرد پس از مصرف مانند زمان خشک شدن، ترک نخوردن و شرایط مصرف هم از دلایل متفاوت بودن این دو چسب و برتر بودن چسب خمیری است.

مزایا و معایب کاشی کاری سنتی :

از مزایا چسب کاشی سنتی میتوان به مقرون به صرفه بودن، قابلیت اجرا در شرایط مختلف و کاربری آسان. همچنین برای معایب هم می توان به انعطاف‌پذیری پایین، وزن بالا، زمان خشک شدن طولانی و حساسیت به ترکیب اشاره کرد. همچنین به دلیل وجود نامنظم شدن چسب در سطح کار قطر دقیقی برای کاشی و سطح زیر کار وجود ندارد.

نصب کاشی با ملات سیمانی بهتر است یا مدرن :

در صنعت ساختمان سازی مدرن همانطور که فکر می کنید از چسب کاشی خمیری یا پودری (مدرن) بیشتر استفاده می شود. به دلیل وجود کیفیت بالا و دارا بودن ویژگی های بسیار کاربردی و مهم در چسب های مدرن، چسب های سنتی دیگر توان مقابل را نداشته و بسیاری از معمار ها و مهندسان صنعت ساختمان از چسب کاشی خمیری و یا پودری استفاده می کنند.